Home Blog Page 8

Cfarë bën hixhameja në këtë rast ? Cfarë do të thotë Hixhame? 

0

Cfarë do të thotë Hixhame? 

Hixhame (arabisht) do të thotë rregullimi i kapacitetit të gjakut në organizëm me anë të heqjes së qelizave të vdekura të gjakut dhe heqjes së gjakut të mpiksur në vena e kapilar.
Hixhamja është një nga mjekimet më të mira që sillet si urdhër hynor për shërimin e sigurt të një numri të madh sëmundjesh, nga Profeti ynë i lavdëruar Muhamedi alejhi  salatu we selam.
Llojet e hixhames qe përdoren më shpesh janë: Hixhame e lagur ose me gjakderdhje, Hixhame e thatë(pa gjakderdhje), Hixhame masazhuese, Hixhame depërtuese me bimë të rralla herbale etj.10626768_1484055025198295_1612345217358341886_n

Hixhameja pra është një procedurë mjekësore ku përmes largimit të gjakut në pika të caktuara në trupin e njeriut, varësishtë nga sëmundjet dhe gjendjet shëndetësore që I ka individi, bëhet lehtësimi apo shërimi me lejen e Allahut.

Allahu s.v.t. e ka krijuar njeriun I cili përbëhet nga nga qeliza, inde, organe dhe sisteme të organeve të ndryshme në mënyrë që të funksionojë në situate të ndryshme. Hixhameja ndikon në tre sisteme të organeve, sistemi I lëkurës, sistemi nervor periferik dhe në atë kardiovaskular.

Sistemi I lëkurës është ai që e mbështjellë njeriun nga jashtë, dhe rroli I tij është mbrojtës, qoftë nga faktorët fizikë si ftohti apo nxehti I tepërt, kimik si nga helmet e ndryshme, biologjik si nga mikroorganizmat e dëmshëm, pra lëkura është pjesë e sistemit imunitar dhe shërben si pararojë e organizmit tonë ndaj sëmundjeve të ndryshme.

Sistemi kardiovaskularë është një sistem I përbërë nga Zemra si pompë dhe nga enët e mëdha dhe të vogla të gjakut nga të cilat shpërndahen kapilarët. Ka si detyrë qarkullimin e gjakut, shpërndarjen e materieve ushqyese, të oksigjenit nga mushkëritë deri te qelizat, indet dhe organet si dhe largimin nga të njejtat të materieve të dëmshme.

Sistemi nervorë është një sistem I specializuar dhe I përbërë nga qelizat nervore të cilat nuk e kanë vetem rrolin e bartjes se impulsive nervore, të ndjesisë, dhembjes apo të natyrës tjetër por ato kanë gjithashtu ndikim direkt përmes sistemit simpatik dhe parasimpatik autonom në të gjitha organet e organizmit tonë, si dhe në sistemin neuroendokrin I cili ka rëndësi të vëqantë dhe shumë të rëndësishëm në organizmin tonë pasi hormone që tajohen nga ky sistem mundësojnë një rritje dhe zhvillim normal të organizmit tonë.

Rezyme e cila ka për qëllim të sqarojë sa më thjështë rëndësinë që kanë këto tre sisteme për organimzin në tërësi.

Lëkura është e ndarë në njësi të cilat përfshijnë sipërfaqe të caktuara dhe të madhësive të ndryshme varësishtë nga nervat të cilët e nervëzojnë lëkurën në pjesë të ndryshme të trupit, dhe këto sipërfaqe quhen dermatome, pra është harta e cila tregon nervëzimin e lëkurës nderlidhjen e nervave ndërmjet tyre dhe me nervëzimin e organeve të brendhsme, prandaj duke ngacmuar nervëzimin në lëkurë ne ndikojmë direkt në punën e organit të caktuar duke nxitur  funksionimin apo riparimin e organit të dëmtuar.

Gjaku është një lëng I cili vazhdimishtë lëvizë, ai është I përbërë nga një mori qelizash të cilat vazhdimishtë riprodhohen , vdesin , mbesin dhe deponohen në murin e enëve të gjakut duke dhënë kështu ngushtim dhe trombozë të enëvë të gjakut, si pasojë indet dhe organet përkatëse vuajnë nga mungesa apo sasia e pamjaftueshme e materieve ushqyese dhe oksigjenit që si pasojë sjell deri te dhembja dhe sëmundjet e ndryshme.

Inflamacioni është një përgjigje e organizmit ndaj veprimit të faktorëve të ndryshëm të jashtëm qoftë fizik, kimik, biologjik në organizëm apo edhe të brendshëm si produktet përfundimtare apo toksinat e ndryshme duke dhënë edhe shenjat e inflamacionit. Shenjat e inflamacionit (ndezjes) janë: Rubor(skuqja), Dolor(dhembja), Callor(temperatura), Tumor(ajtja) dhe Funcktio lesa(humbja e funksionit). Gjatë inflamacionit me futjen e nje agjensi të dëmshëm në organizëm vie deri te aktivizimi I qelizave përgjegjëse për luftimin e mikrobeve të cilat gjithashtu lirojnë shumë substance të cilat shërbejnë si sinjal për të ftuar qeliza shtesë të ndryshme në ndihmë, kjo sjell deri te grumbullimi I lëngjeve në atë vend, ngacmim të nervave, rritje të presionit, ajtje dhe dhembje.

 

Cfarë bën hixhameja në këtë rast ?

Hixhameja largon toksinat dhe substancat përgjegjëse të cilat nxisin dhembjen dhe dëmtimin, në atë mënyrë që vendosen kupat(gotat) e qelqit apo të plastikës në vendet e caktuara, largohet oksigjeni nga brendësia e gotës duke formuar vakum, lëkura nga prania e presionit negativ tërhiqet,ngritet dhe tendoset, kjo tendosje tërheq lengjet e grumbulluara nga thellësia e lëkurës , indeve dhe organeve duke tërhequr në sipërfaqe të gjitha ato substance të dëmshme, qeliza të vdekura apo toksina, pas disa minutash gota largohet bëhen disa prerje shumë të lehta në lëkurë të cilat më saktë mundë të quhen gervishtje, përsëri vendoset gota mbi këto vende duke formuar sërish vakum në to. Pas disa minutash në gotë do të mblidhet e tërë ajo përmbajtje e dëmshme e cila pastaj do e lehtësojë shërimin. Prerja e cila bëhet stimulon sistemin imunitar për të kontrolluar atë pjesë të trupit dhe për ti dhënë një përkujdesje më të madhe, gjithashtu sistemi nervor në atë pjesë do të dërgojë sinjalë në sistemin qëndrorë dhe në organet përkatëse do ketë një rregullim të funksionit në të mirë.

Sëmundjet dhe gjendjet e ndryshme që shërohen nëpërmjet hixhames janë: Dhembjet e kokës, migrena, depresioni, stresi, pagjumësia, dhimbjet raumatike me origjina të ndryshme si: dhimbjet e qafës, shpinës, belit, hipertensioni, venat varikoze, nervi Shiatik ose Ishiazi, dhimbjet dhe ënjet e gjurit, mos përqendrimi në punë apo në shkollë, sëmundjet e harresës, urinimin natën, problemet psikologjike të ndryshme,zhurmat në vesh, humbjen e ekuilibrit nga ndryshimet e lartësive, kapsllëku dhe barkëqitja, sëmundjet e prostates, sindromat e njerzve të zyres, (stresi, dhimdjet muskoartikulare, harresat, mospërqendrimi dhe nervozizmi).

Lista është tejet e gjatë por shpresojmë të ju shërbejë edhe juve.
Mjekimi me hixhame arriti të vërtetohet nga shkencat modern në fushen e shëndetësisë, si mbret I gjdo mjekësia alternative apo bashkëkohore.
Me rëndësi është edhe te trajtimi i njerëzve që janë prekur nga futja në trup e energjive negative ( syri i keq, magjia ose sihri, xhindet).

 

Përzgjodhen dhe përshtatën:

Dr.med. Flakron Sabedini dhe

Mr.sc. Vildane Limani Sabedini

Kënaqësia me caktimin

0

Kënaqësia me caktimin

Kjo është qetësia në këtë dynja, kudo që të jesh e caktuara për ty do të jetë me ty. Vitet që i ke të shkruara edhe në hollësi nuk i di askush tjetër, përveç Allahut.
O Allahu im, të lutem na bëj të jemi të kënaqur me caktimin Tënd dhe na jep përfundim të mirë!

E lumturoftë Allahu mëngjesin tuaj, i ndriçoftë zemrat tuaja, ju mbështjelltë me lumturi dhe shëndet të bollshëm!

“Tërë e mira është në kënaqësi. Nëse ke mundësi të kënaqesh bëje këtë në të kundërtën bëj durim.”

Omeri, radijallahu anhu.

Përktheu: Qendra Kur’anore – Preshevë

Muslimanit që lutet me këtë dua’ dyzet herë kur është i sëmurë, e vdes pas kësaj sëmundjeje, do t’i jepet shpërblimi i shehidit.

0

Në librin e saktë të El-Hakimit transmetohet se Sa’di e ka dëgjuar të Dërguarin e Allahut, alejhi selatu ue selem, duke thënë:
“A t’ju udhëzoj drejt emrit të madh të Allahut?
Ai është te dua’ja e Junusit.” Një burrë i pranishëm e pyeti:
“O i Dërguari i Allahut, a kishte ndonjë gjë të veçantë Junusi?” Profeti, alejhi selatu ue selem, u përgjigj:
“A nuk e ke dëgjuar thënien e Allahut të Lartësuar:
”E Ne iu përgjigjem Atij dhe e shpëtuam prej tmerrit.
Kështu i shpëtojmë besimtarët.” (El-Enbija,88)
Muslimanit që lutet me këtë dua’ dyzet herë kur është i sëmurë, e vdes pas kësaj sëmundjeje, do t’i jepet shpërblimi i shehidit.
Nëse shërohet, mëkatet e tij janë të falura.”

Nga Libri: Sëmundja dhe Ilaçi – fq,18

Lutja e Junusit [alejhis-selam]:
”LA ILAHE IL-LA ENTE SUBHANEKE INNI KUNTU MIN EDH-DHALIMIN”
“Nuk meriton të adhurohet kush tjetër veç Teje.
Ti je i larg të metave! Vërtet, unë jam prej mëkatarëve!“
(El-Enbija: 87)

Mbreti Saudit shkarkon të gjithë gjeneralët e ushtrisë

0

Arabia Saudite ka shkarkuar komandantët e saj të lartë ushtarakë, përfshirë edhe shefin e stafit, në një seri dekretesh të orëve të vona të natës.

Mbreti saudit Salman zëvendësoi gjithashtu edhe krerët e forcave tokësore dhe ata të mbrojtjes ajrore, ndërsa siç raporton Agjencia Saudite e Shtypit, nuk është dhënë asnjë arsye për shkarkimet.

Këto vendime vijën kur lufta e koalicionit saudit kundër rebelëve në Jemen, po i afrohet fundit të vitit të 3-të, ndërsa besohet se pas këtyre ngjarjeve fshihet Princi i Kurorës, Mohammed bin Salman.

Xhibrili filloi lutej duke thënë

0

Begaviu përmendi me senedin e tij nga Ebu Seid el Hudrij, se Xhibrili kishte shkuar tek Profeti (alejhi selam) dhe i kishte thënë:

O Muhamed, po vuan? Ai tha: Po! Xhibrili filloi lutej duke thënë: Bismilahi erkijke, min kuli shejin ju’dhijke, min sherri kuli nefsin eu ajni hasidin Allahu jeshfijke. Bismilahi erkijke. 

(Në emër të Allahut po të bëj rukje prej të gjitha gjërave që të lëndojnë, nga e keqja e çdo nefsi apo syri ziliqar Allahu të shëroftë. Në emër të Allahut po të lexoj rukje. [E përcjell Muslimi].

Mos u pikëllo, por lexoji këto rregulla

0

Mos u pikëllo, por lexoji këto rregulla që përmbajnë lumturinë

1 – Dije se nëse nuk jeton Brenda kufijve të ditës sate, shpejt do të të shpërndahet mendja dhe do t`I tejkalosh caqet. Kjo do të thotë që nëse zgjohesh në mëngjes, mos e prit mbrëmjen dhe nëse është mbrëmje mo sprit mëngjesin.
2 – Harroje të d…jeshmen me gjithë cka pate, mos mbaj mërzin e asaj që kaloi, se është marrëzi.
3 – Mos u preokupo për ardhmërinë se ajo I takon botës së panjohur, deri sa të të trokas në derë mos mendo për të.
4 – Mos u dridh nga kritikat, por qëndro I paluhatshëm, dije se kritika peshon sa vlera jote.
5 – Të besosh në Zotin e Madhëruar dhe të veprosh punë të mira është kënaqësia më e madhe e kësaj jete.
6 – Kush dëshiron stabilizim, qetësi e pushim shpirtëror, le t`I përmbahet të përmendurit e Allahut xh.sh.
7 – Dije se cdo gjë që ndodh është e caktuar nga Allahu xh.sh
8 – Mos prit falënderim prej askujt.
9 – Mësoje shpirtin të ballafaqohet me fatkeqësitë.
10 – Ndoshta kjo që të ndodhi është më e dobishme për ty.
11 – Cdo caktim për besimtarin është I dobishëm për të.
12 – Shikoji të mirat që të dha Allahu xh.sh , pastaj falënderoje Atë.
13 – Ajo që ti posedon është më e vlefshme se gjithcka që kanë njerëzit.
14 – Prej një ore në orën tjetër, prite rrugëdaljen.
15 – Nga belatë e mëdha dalin lutjet e sinqerta.
16 – Fatkeqësit ta forcojnë zemrën dhe ti celin sytë.
17 – Me të vërtetë pas vështirësive pasojnë lehtësimet.
18 – Mos të të thyejnë gjërat e pa vlera.
19 – Me të vërtet Zoti yt ka mëshirë të gjërë
20 – Mos u nervozo…mos u nervozo…mos u nervozo.
21 – Jeta është buka, uji dhe hija e freskët, mos kërko tepër.
“ E NË QIELLË ËSHTË FURNIZIMI JUAJ DHE AJO QË JU PREMTOHET ” (Kur`an 51:22)
22 – Shumicave e gjërave që ju frikohesh, nuk janë të vërteta.
23 – Tek të lënduarit merr shembull.
24 – Nëse Allahu xh.sh e do një popull, e sprovon atë.
25 – Përserit lutjet që I ka lexuar Muhammedi a.s në gjendjet e vështira të Tij.
26 – Përmbaju punëve serioze e të frytshme, largoju zbrazëtirës.
27 – Leri të pavërtetat dhe mos beso në cdo gjë qe përhapet .
28 – Inati dhe hakmarrja dëmton më tepër shëndetin tend se sa kundërshtarin
29 – Cdo gjë që të preku nga fatkeqësit s`është tjetë, pos falje mëkatesh.

Të marrura nga libri “ Mos u trishto” Aid el-Karni

I Dërguari i Allahut më urdhëroi të lexoj dy suret – Mbrojtje nga syri i keq i xhindëve dhe i njerëzve

0

Në një transmetim (nga Ukbeh) thuhet: I Dërguari i Allahut më urdhëroi të lexoj dy suret: Kul eudhu bi Rabil felek” (Thuaj: “Kërkoj mbështetje te Zoti i agimit) dhe “Kul eudhu bi Rabin Nas” (Thuaj: “Kërkoj mbështetje te Zoti i njerëzve) pas përfundimit të çdo namazi. [E përcjell Ahmedi, Ebu Daudi, Tirmidhiu, ky i fundit ka thënë: Hadith i mirë dhe garib, Nesaiu].

Nesaiu përcjell se i Dërguari i Allahut ka thënë: Gjëja më e mirë tek e cila kërkojnë mbështetje njerëzit janë këto dy sure Kul eudhu bi Rabil felek” (Thuaj: “Kërkoj mbështetje te Zoti i agimit) dhe “Kul eudhu bi Rabin Nas” (Thuaj: “Kërkoj mbështetje te Zoti i njerëzve). [E përcjell Nesaiu në sunen el Kubra 4/442].

Tirmidhiu dhe të tjerë përcjellin nga Ebu Seid el Hudri se i Dërguari i Allahut (alejhi salatu ues selam) kërkonte mbrojtje nga syri i keq i xhindëve dhe i njerëzve. Në momentin kur zbritën këto dy sure, ai filloi të praktikonte leximin e tyre dhe la çdo gjë tjetër. [E përcjell Tirmidhiu dhe ka thënë: Hadith i saktë dhe i mirë, Nesaiu, ibn Maxheh etj].

Dhimbja nuk e shkatërron njeriun

0

Kur gurët përplasen shpërthen uji
Dhimbja nuk e shkatërron njeriun. Ajo e mbron nga shkatërrimi atë. Nuk e vdes, por e gjallëron atë, nuk e
sëmurë, po e shëron si asnjë ilaç tjetër! Kë e sëmurë dhimbja e jetës, për të më nuk ka dhimbje. Ajo është si shiu i furishëm që e begaton tokën pas vdekjes. Dhimbja nëse e godet të përgjumurin, e zgjon atë, nëse e godet plakun, e rinon atë, nëse e godet dështakun, e bën të suksesshëm, e nëse e godet të suksesshmin, e bën yll. Kush nuk ka dhimbje; nuk do ta jep më të mirën. Në mungesë të dhimbjes, fjalët dhe veprat mbeten të thata. Pa shpirt, që fiken shpejt, pa ndikuar në shpirtrat e tjerë.

Në mungesë të dhimbjes trazuese shpirti fillon të thahet dhe të kalbet. Dhimbja është dhuratë e Zotit për atë shpirt që ka t’i falë botës diç! Dhimbja asgjë nuk është. Ajo është thjesht “..e kemi zbuluar nga ti perden dhe shikimi yt sot është shumë i mprehtë”. (Kaf: 22)

Po sikur dhimbjet të kishin pasur gjuhë dhe aftësi artikulimi, në veshin e zemrës do të pëshpëritnin me këto fjalë: ‘Ne kemi ardhur në jetën tënde, për të të mbrojtur nga dhimbjet e vërteta. Ne jemi me formën e dhimbjes, por me zërin e mëshirës.’

Mos hezito të qashë, është njerëzore. E drejta e llojit tënd.
Asgjë s’kushtojnë dy pika lotë të nxehtë e të rëndë si shkëmbinjë të cilët rrokullisen nëpër fytyrë që e çlirojnë brendësinë, e zbusin dhe e lehtësojnë atë. Në një pikë loti, fshihen kushedi sa ndjenja, plagë dhe gëzime!

Mevlana Xhelaludin Rumiu shkroi:
Trokit, dhe Ai do të hapë derën.
Shuhuni, dhe Ai do t’u bëjë që ju të shkëlqeni si Dielli.
Rrëzohuni dhe Ai do ju ngritë në qiell.
Bëhuni asgjë, dhe Ai do t’u kthejë në çdo gjë.
Druri kur digjet bëhet hi.
Njeriu kur digjet bëhet njeri.
Jo si druri, duhet të digjemi si njeri”

Shkëputur nga: Fshije lotin dhe gëzoju jetës

Largo brengat

0

Te njeriu pa ndërprerë ndërrohen dy gjëra: Lumturia dhe fatkeqësia.

Te njeriu pa ndërprerë ndërrohen dy gjëra: Lumturia dhe fatkeqësia. Ndërrohen në periudha të ndryshme kohore, varësisht nga ajo se a janë prezent besimi dhe veprat e mira.
Themelin asaj që neve më së tepërmi na afron kah arritja e një jete të këndshme, e gjejmë në besim dhe në kryerjen e veprave te mira. I Lartësuari na ka lajmëruar dhe na ka premtuar shpërblim në këtë dhe në botën e ardhme për të cilin gjinden bashkë besimi dhe veprat e mira.

Lehtësimi dhe qetësimi i shpirtit ka shkakun më të madh në përmendjen sa më të shpeshtë të Allahut:

“…pra ta dini se me të përmendur Allahun zemrat stabilizohen”(Err-Rra’d, 28).

Kur njeriun përfshijnë mendimet e këqija, por edhe kur i ndodh diçka që do ta gëzojë ai e pranon atë, i falënderohet Allahut dhe e shfrytëzon atë për të mirë të përgjithshme.
Kur njeriun ta okupojë çmenduria nervore dhe kur zemra mbingarkohet me brenga, ai mund t’i largojë ato duke u angazhuar me ndonjë punë të dobishme. Pra, nëse dëshirojmë ta largojmë ankthin dhe shqetësimin që në tërësi ka okupuar mendjet tona, duhet t’u përkushtohemi obligimeve tona ditore, e me këtë do ndalemi së menduari mbi problemet e së ardhmes dhe së menduari negativisht.
Kur Allahu lëshon mbi robin e Tij fatkeqësi dhe vështirësi, ndërsa njeriu bën durim dhe është i kënaqur me caktimin e Allahut, i zvogëlohet pesha e fatkeqësisë dhe i bëhet më e lehtë për të.

Ai që kujdeset për të ardhmen e tij, një nga gjërat me të dobishme është bërja e duasë që i Dërguari, lavdërimi dhe paqja Allahut qofshin mbi të, e ka bërë:

“O Allah, ma përmirëso fenë time, e cila është gjëja kryesore e imja, ma përmirëso këtë botë, ngase në të jetoj, ma përmirëso jetën e ardhme, ngase atje do të shkoj, ma mundëso të jetoj derisa jeta është e mirë (për mua) dhe më jep vdekje, kur vdekja do të jetë e mirë (për mua). Më mundëso që jeta ime të jetë përforcim në çdo të mirë, ndërsa vdekja ime, paqe dhe shpëtim nga çdo e keqe.”  (Transmeton Muslimi).

Vlera Mema

Shkaqet që pengojnë lumturinë

0

Njerëzit e kërkojnë dhe pretendojnë se lumturia mund të arrihet kur njeriu është i pasur, ka autoritet, pozitë, famë etj.
Të gjithë e dimë nga jeta e përditëshme se lumturia e cila arrihet nga këta faktorë është shumë jetëshkurtër, shumë e zbehtë, shumë e tejdukshme dhe nuk meriton të quhet lumturi në kuptimin e fjalës.
Padyshim, ekzistojnë pengesa të shumta në rrugën drejt lumturisë, disa pengesa që mund të arrihet deri te lumturia janë:
1. Kufri (mosbesimi) ky është shkaku më i madh  pengimit të lumturisë, përfundimi i cili do të jetë shumë i keq dhe me një pafatësi të përjetëshme. Këta njerëz do të jetë të palumtur me kuptimin e vërtetë të të palumturisë, dhe të tillët gjithmonë i shoqëron e keqja, zemërimi dhe ndihen të pavlerë

2. Veprimi i mëkateve
Pejgamberi, paqja dhe mëshira e Allahut qoftë mbi të, ka thënë: “Robi kur të bën mëkate, në zemrën e tij vendoset një pikë e zezë, e nëse largohet dhe pendohet, i pastrohet zemra, nëse u kthehet mëkateve, i shtohen ngjyra e zezë, gjersa t’ia mbulon tërë zemrën”.
Mëkatet janë errësirë njëra mbi tjetrën, kurse zemra sëmuret dhe dobësohet nga shkaku i mëkateve dhe gabimeve. Ndodh që ajo të vdes tërësisht, e kur të vdes zemra, shkatërrimi është i pashmangshëm dhe humbja e patjetërsueshme. Mëkatet shkaktojnë mossuksesimn e diturisë, heqjen e rriskut, ngurtësinë e gjoksit, vështërsinë e gjërave, vdekjen e befasishme, pakësimin e jetës, ikjen e turpit, xhelozisë, sjelljes dhe moralit nga zemra. Ato largojnë dhuntitë, sjellin dëmet, asgjësojnë bereqetin e jetës si dhe e përballin njeriun me lloj lloj dënimesh në dynja e ahiret.

3.  Zilia dhe xhelozia
Zila është dukuri e rrezikshme, madje edhe Allahu ka urdhërua që t’i largohemi të keqës dhe zilisë së ziliqarit.
“Ziliqari s’është kurrë i qetë, ai është zullumqari i vetëvetës. Sic edhe kanë thënë: “Sa mirë dhe sa e drejtë është zilia, fillon me pronarin e saj e pastaj e mbyt atë”.
Xhelozi e ziliqari jetojnë në zjarrin djegës të përhershëm derisa të mirat e tjetrit nga prona t’i largojnë.

4. Urrejtja ndaj të tjerëve
Thotë Allahu xhel-le shanehu në Kur’an: “Dhe mos lejo në zemrat tona farë urretjeje ndaj besimtarëve…” (El-Hashër: 10)
Allahu i përshkruan besimtarët se si luten dhe ia drejtojnë Atij fjalët e lartshënuara në lutje, ngase urrejtja është njëra nga pengesat e lumturisë.

5. Zemërimi i tepërt
Padyshim se edhe hidhërimi është njëra nga pengesat e lumturisë e të kënaqësisë. I Dërguari i Allahut sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Nuk është i fuqishëm ai i cili e mund dikë në mundje, por i fuqishëm është ai i cili përmbahet në hidhërim.” (Transmeton Buhariu dhe Muslimi)

6. Zullumi (padrejtësia)
Edhe padrejtësia është ushqim jo i shëndoshë dhe ka përfundim shumë të hidhur.

7. Frika nga dikush tjetër perveç Allahut
Frika nga dikush tjetër, e jo nga Allahu xhel-le shanehu shkakton fatkeqësi dhe poshtërim. Ibrahimi alejhi selam popullit të vet i deklaron: “Unë nuk u frikësohem atyre që ju ia bëni shok Atij” (El-En’am: 80).

8. Pesimizmi
Pesimizmi është pengesë e lumturisë dhe të shkakton ngarkesë psikike.
Pesimizmi të mbjellë ftohtësi dhe ngurtësi në shpirt si dhe të bënë të bllokuar para lëvizjes jetësore. Të ndal dhe të bën të palëvizshëm, të zhduk përparimin personal, ta vdes zemrën.
Njerëzit më të vrazhët, të zymtë, e të mërzitur janë ata që i ikën punës dhe nuk angazhohen me diçka.

9. Paragjykimet
Paragjykim është e kundërta e mendimit të mirë. Pejgamberi alejhi selam ka thënë: “Largojuni nga paragjykimet se paragjykimet janë gënjeshtra të mëdha” (Transmeton Buhariu dhe Muslimi)

10. Mendjemadhësia (arroganca)
Pejgamberi i Allahut, Muhamedi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem ka thënë: “Nuk do të hyjë në xhenet ai në zemrën e të cilit do të ketë madje edhe një grimë të mendjemadhësisë”. Pastaj një njeri e pyeti: “Po nëse njeriu dëshiron të posedojë rroba dhe këpucë të bukura? Pejgamberi sal-lall-llahu alejhi ve sel-lem u përgjigj: “Me të vërtetë Allahu është i bukur dhe e don bukurinë, ndërsa mendjemadhësia është të refuzuarit e bukurisë dhe nënçmimi i njerëzve” (Transmeton Muslimi)
Njeriu që është mendjemadh, jeton vazhdimisht jetë të mjerë e të palumtur.

11. Zemra e cila është e lidhur me dikënd tjetër perveç Allahut.
Nga pengesat e lumturisë është edhe zemra e cila është e lidhur me dikend tjertër perveç Allahut, se të gjitha lidhjet mund të këputen dhe copëtohen përveç lidhjes së Allahut xheleshanehu, të gjitha dyert mbylllen përveç derës së Tij.

12 Droga
Disa gabimisht mendojnë se lumturia qëndron në konsuminin e drogave dhe në dehje, mirëpo më të vërtetë këto janë shkaktare të palumturisë, mjerimit, pikëllimit, humbjes së shpresave, vuajteve, shkatërrimit jo vetëm të individit por edhe të shoqërisë.

Blerta Shaqiri