Home Blog Page 4

Rukje e fuqishme kunder magjise se shkelur dhe te sperkatur

0

Rukje e fuqishme kunder magjise se shkelur dhe te sperkatur

Lutu me këtë dua dhe mësoja të tjerëve …(Ti që je i sprovuar me vesvese të shejtanit ,thuaje me zemër këtë lutje me dhjetëra herë në ditë)

0

Allahume in-neke sal-let-te aleja aduvven alimen bi ujubina jerana huve ve kabiluhu min hajthu la nerahum.Allahume Ajis-hu min-na kema ajestehu min rahmetike, ke kan-nit-hu min-na kema kan-net-tehu min afvike, ve baid bejnena ve bejnehu kema baadte bejnehe ve bejne rahmetike ve xhen-netike, in-neke ala kul-li shejin kadir

اَللهمَّ إِنَّكَ سَلَّطْتَ عَليناَ عَدُوّاً عَلِيماً بِعُيويِنا يَرَانَا هوَ وَ قَبِيلُهُ مِنْ حَيْثُ لا نَراهُم اَللهمَّ آيِسْهُ مِنَّا كَماَ آسَسْتَهُ مِنْ رَحْمَتِكَ// وقَنِّطْهُ مِنَّا كَما قَنَّطْتَهُ مِنْ عَفْوِكَ // وباعِدْ بَيْنَنا وبَيْنَه كَما باعَدتَ بِيْنَه وبَيْنَ رحْمَتِكَ وَجَنَّتِكَ. بسم الله الرحمن الرحيم رَبِّ السَّماواتِ السَّبْعِ ورّبِّ العَرْشِ العَظِيمِ

Ka qenë një dijetarë me Emrin Muhamed Bin Vasi i cili për çdo ditë pas sabahut është lutur me një dua të veçantë për ta ruajtur Allahu nga djalli i mallkuar:

“O Zot ti na e ke dërguar neve një armik i cili na i di të metat tona, ai na sheh neve dhe fisi i tij, përderisa ne nuk e shohim atë. O Zot dëshpëro atë nga ne ashtu siç e dëshpërove atë nga mëshira jote. Humbja shpresën nga ne ashtu siç ja humbe shpresën nga falja Jote. Largo atë nga ne aq sa është ai larg faljes sate dhe xhenetit tënd. Bismilahi Rrahmani Rrahim në emër të Zotit të shtat qiejve , në emër të Zotit të Arshit të madh.

E një dite duke shkuar ne xhami ne namaz te sabahut i ka dalur Iblisi para ne formë te njeriut dhe i ka thënë Alimit: shumë po më rendon me këtë dua që po e bënë, a bon me lan ti këtë dua mos mu lut me te dhe mos me ja mësuar askujt e unë ta japi besën se kam me të lan të lirë dhe nuk kam me të bërë ves e as nuk kam me të dërguar në mëkate?
Dijetari ia ktheu: jo nuk bon me lenë, kam mu lutur me te dhe kam me ua mësuar të tjerëve e ti vepro çka te duash.

Përgatiti: Dr.Shefqet Krasniqi

Duaja më e mirë për të mbrojtur nga shejtani – Nje dua e vecante per tu ruajtu nga djalli i mallkuar

0

Duaja qe te mbron nga shejtani (iblisi)i mallkum

Allahume in-neke sal-let-te aleja aduvven alimen bi ujubina jerana huve ve kabiluhu min hajthu la nerahum.
Allahume Ajis-hu min-na kema ajestehu min rahmetike, ke kan-nit-hu min-na kema kan-net-tehu min afvike, ve baid bejnena ve bejnehu kema baadte bejnehe ve bejne rahmetike ve xhen-netike, in-neke ala kul-li shejin kadir..

Ka qenë një dijetarë me Emrin Muhamed Bin Vasi i cili është lutur me një dua të veçantë për ta ruajtur Allahu nga djalli i mallkuar:
“O Zot ti na e ke dërguar neve një armik i cili na i di të metat tona, ai na sheh neve dhe fisi i tij, përderisa ne nuk e shohim atë. O Zot dëshpëro atë nga ne ashtu siç e dëshpërove atë nga mëshira jote. Humbja shpresën nga ne ashtu siç ja humbe shpresën nga falja Jote. Largo atë nga ne aq sa është ai larg faljes sate dhe xhenetit tënd. Bismilahi Rrahmani Rrahim në emër të Zotit të shtat qiejve , në emër të Zotit të Arshit të madh.

 

Mjaltë Bagremi – Ja për cka mund t’a përdorim ? Ja disa receta

0

 

Mjaltë Bagremi është i ëmbël kjo dihet, por nuk është vetëm kaq. Mjaltë Bagremi është me të vërtetë i mirë jo vetëm për të ëmbëlsuar ushqime e pije, por edhe për të garantuar lëkurë të shëndetshme.

Karakteristikat e tij janë të shumta. Le të zbulojmë së bashku të mirat që na ofron për lëkurën tonë.

Mbrojtës dhe antibakterial

Mjaltë Bagremi na garanton një mbrojtje të ëmbël. Ai vepron si një lloj mburoje në shërbim të lëkurës kundër sulmeve të agjentëve atmosferikë. Karakteristikat e tij antibakteriale dhe antimikotike janë të shumta.

Hidratues dhe ushqyes

Mjaltë Bagremi  i siguron lëkurës edhe dozën e duhur të hidratimit. Ai ushqen në thellësi lëkurën duke i garantuar një nivel hidratimi të qëndrueshëm. Këshilla është të përhapni në fytyrë dy lugë çaji me mjaltë, i cili të jetë ngrohur pak në avull. Veproni njësoj sikur të përhapni një krem.

Kundra plakjes

Mjaltë Bagremi  vepron kundra plakjes, prandaj largojeni mendjen nga bisturitë. Janë të shumtë shoqëritë farmaceutike dhe kozmetike që e kanë shfrytëzuar mjaltin në produkte kundra plakjes.

Aleat në shërim

Nëse keni plagë, Mjaltë Bagremi  mund të vlerësohet si një mbështetje e mirë për shërimin e tyre. Gjithashtu mjalti mund të përdoret kundër pickimeve të insekteve, skuqjeve apo irritimeve të lëkurës.

Pastërti e garantuar

Përzierja e duhur mes Mjaltë Bagremi , vajit të ullirit, limonit dhe bikarbonatit garanton një pastrim të shkëlqyer të lëkurës. Mjalti është protagonist ideal për ta përdorur për pastrimin javor të lëkurës. Ai i jep asaj shkëlqim dhe ngjyrë.

Anti-akne

Mjaltë Bagremi  mban larg agjentët e jashtëm përgjegjës për aknet si dhe është mjaft efektiv kundër puçrrave.

Energjik dhe tonifikues

Shkëlqim i ri, ngjyrë dhe energji e re për lëkurën – ja efekti i trefishtë që garanton mjalti sidomos kur bëhen maska javore. Ja një recetë për të gjithë: mjaltë, miell tërshëre, një lugë ekstrakt sherbele si dhe një e verdhë e vezës.

Armik i celulitit dhe fryrjes

E çuditshme por e vërtetë! Një produkt i ëmbël që mund të luftojë armikun numër një të grave, celulitin. Mjaltë Bagremi e lufton celulitin duke e ngrënë.

Konsumimi i tij në vend të sheqerit është zgjidhja më e mirë. Po kaq funksional është nëse përdoret edhe kundra fryrjeve dhe rëndesës. Nëse bëni një banjë me ujë të vakët të cilës i shtoni pak mjaltë, qumësht, vanilje dhe dru sandali, atëherë do të ndiheni më mirë.

Mjaltë Bagremi ëshë mjaltë i pa përmunuar dhe kulluar një pjesë e saj nga vojshtinat (janë vendi ku bletet e konservojnë mjaltin).

Dobi tjera shtesë të Mjaltit Bagremi

Mjalti e pengon zhvillimin e baktereve, të cilat shkaktojnë shumë sëmundje.
Shëron plagë, infeksione të fytit, kallje të ndryshme; përmirësimin e tensionit, rruazave të gjakut,
problemet në organet e brendshme, bronkialeve, infeksioneve të zorrëve, të lukthit dhe shumë lloje tjera të sëmundjeve.

Nëse e ke njohur fenë islame nuk ka pse të brengosesh

0

Sa të varfër e të gjorë janë shpirtërat e atyre që s’e kanë njohur Islamin dhe nuk janë udhëzuar me të. Këtë duhet ta kuptojë çdo thirrës në Fe dhe të nxitojë që thirrjen ta përhapë dhe ofrojë çdo njeriu në këtë botë. Thirrësi duhet të jetë i prirur për thirrje sepse vetë Islami është mirësi dhe shpëtim për të gjithë. Thirrja duhet të bëhet në tërë botën dhe në mënyrën më të bukur, sepse lumturia e njerëzimit s’mund të gjendet diku tjetër veç kësaj Feje të përjetshme. Thotë Allahu [xh.sh.]:
“E kush kërkon fe tjetër përveç Fesë Islame, atij kurrsesi nuk i pranohet dhe ai në botën tjetër është nga të dëshpëruarit”
(Kur’an 3:85). Një thirrës islam banonte në Mynih të Gjermanisë. Në hyrje të qytetit kishte një reklamë në të cilën shruante “Ti nuk e njeh
Jokohamën.” Thirrësi islam në afërsi të saj ngriti një reklamë tjetër më të madhe dhe shkroi: Ti nuk e njeh Islamin, e nëse dëshiron ta njohësh bjeri këtij numri… dhe filluan t’i telefonojnë gjermanët nga të gjitha anët e Gjermanisë sa që për pak kohë të shkurtër pranuan Islamin me mijëra gjermanë e gjermane. Në atë vend më vonë ngritën një mesxhid dhe qendër islame për arsimim.
Njerëzimi ka nevojë të pazëvendësueshme për Islamin që ai t’ua kthejë njerëzve qetësinë, stabilitetin dhe sigurinë e kështu të
dalin nga kaosi ku gjenden sot. Allahu thotë në Kur an: “Allahu e vë me atë (Kur’anin) në rrugët e shpëtimit atë që ndjek kënaqësinë e Tij dhe me ndihmën e Tij i nxjerr ata prej
errësirës në dritë dhe i udhëzon në një rrugë që është e drejtë” (Kur’an 5:16).
Një mistik islam thotë: “Nuk kam përfytyruar që dikush në botë të adhurojë përveç Allahut Fuqiplotë , por në Kur’an thuhet: “E nga robërit e Mi, pak janë mirënjohës” (Kur’an 34:13).
“Në qoftë se i bindesh shumicës në tokë, ata do të të largojnë nga rruga e Allahut”
(Kur’an 6:16).
“Po ti edhe pse i lakmon, shumica e njerëzve nuk do të besojnë” (Kur’an 12:103).
Një dijetar musliman më tregoi se njëherë një Sudanez i shkretëtirës kishte ardhur në kryeqytetin Hartum, në kohën kur Sudani akoma ishte koloni e Britanisë. Në kryeqytet sudanezi i shkretëtirës pa një polic britanik duke ecur në rrugë. Pyeti shkretëtirasi: Kush është ky njeri? I thanë: njeri që nuk beson. Tha: Nuk beson në çka? I thanë: Nuk beson në Allahun. Tha: Vallë a ekziston njeri që nuk beson në Allahun [xh.sh.]. Rrugës për në shtëpi pyetej i habitur: “E ç’kanë ata që nuk besojnë” (Kur’an 84:20). Një dijetar islam me emrin Esmai tregon rastin e një muslimani të shkretëtirës që kishte dëgjuar një lexues të Kur’anit duke
recituar ajetin 23 të sures edh-Dhariatë:
“Pasha Zotin e qiellit e të tokës, kjo është një e vërtetë ashtu siç është e vërtetë se ju flisni”,
(Kur’an 51:23) me ç’rast kishte thënë: “I Lartësuar qoftë Allahu, ç’nevojë ka që Ai të betohet për të argumentuar ekzistimin e Tij, i Madhëruar qoftë Ai.” Pra, ky është të menduarit e drejtë për Allahun dhe Cilësitë e Tij. Allahu Mëshirues thotë: “Dhe Ai është që e lëshon shiun, pasi që ata t’i kenë humbur shpresat dhe Ai shtrin Mëshirën e Vet”
(Kur’an 42:28). “S’ka dyshim se Mëshira e Allahut është pranë të mirëve” (Kur’an 7:56).
“Vërtet, ndihma e Allahut është Afër”
(Kur’an 2:214). Kush i lexon librat e historisë dhe biografisë së njerëzve nga e kaluara mund të përfitojë shumë, midis të tjerash:

1. Vlera e njeriut është në bamirësinë e tij. Kjo është thënie e ‘Aliut që nënkupton se vlera e njeriut është në diturinë, sjelljen, karakterin, moralin apo adhurimin që ai bën, e asnjëherë vlerat e njeriut nuk i tregon pozita apo fizionomia. Allahu [xh.sh.] thotë: “Një rob besimtar është më i vlefshëm se idhujtari edhe nëse ai ju mahnit” (Kur’an 2:221)

2. Pozita e njeriut njihet në bazë të punëve dhe sakrificave që bën. Nderi dhe madhështia nuk përfitohen lehtë, e as që mund të arrihen pa derdhur djersë. “Dhe bëni përpjekje të denjë për hir të Allahut” (Kur’an 22:78).

3. Vetë njeriu – me lejen e Zotit – është faktori kryesor që krijon historinë e vet. Ai e shkruan biografinë e tij me veprat e mira apo të liga.
“Ne i shkruajmë veprat dhe gjurmët e tyre…”
(Kur’an 36:12).

4. Jeta e njeriut është e shkurtër dhe përfundon shpejt. Mos e mbush atë me gjynahe, shqetësime e mërzitje. “Ditën kur ta përjetojnë atë (Kijametin), atyre do t’u duket sikur nuk kanë jetuar më tepër se një mbrëmje ose një mëngjes të saj”
(Kur’an 79:46) Mjafton mërzitja vetëm me jetën që është e hidhur dhe në të cilën nuk punohen vepra të mira.

Sillu mirë me njerëzit

0

Mirësjellja ndaj të tjerëve sjell lumturi ndërsa sjellja e keqe sjell mjerim. Në hadithet e Pejgamberit [s.a.v.s.] thuhet: “Njeriu me mirësjellje e arrin gradën e agjëruesit dhe të atij ë fal shumë namaz. “A doni t’ju tregoj se kush do jetë më i dashur dhe më afër meje në Ditën e Gjykimit: Ata që kanë sjellje të mirë.” Kurse Allahu [xh.sh.] thotë: “Vërtetë, ti je në një shkallë të lartë morali” (Kur’an 68:4) “Ti ishe i butë ndaj atyre, ngase Allahu të dhuroi mëshirë, e sikur të ishe i vrazhdë e zemërfortë, ata do shkapërderdheshin prej teje” (Kur’an 3:159) “Dhe njerëzve thuajuni fjalë të mira” (Kur’an 2:83) Në përshkrimet që i bëhen Pejgamberit [s.a.v.s.] përmendet: “Karakteri i tij (Muhammedit) ishte Kur’ani.”

 

Si të mbrohesh nga smirëkeqi

0

1. Leximi [dy sureve të fundit në Kur’an, të përmendurit e Allahut dhe lutjet në përgjithësi.
“Edhe Prej dëmit të smirëkeqit kur sipas smirës vepron” (Kur’an 113:5).

2. Mos ia shpalos sekretin tënd smirëkeqit (ziliqarit). “Bijtë e mi mos hyni (në Egjipt) prej një dere, po hyni nëpër dyer të ndryshme”
(Kur’an 12:67).

3. Largohu prej tij.

E nëse nuk më besoni atëherë hiqnu meje (më lini të lirë)!” (Kur’an 44:21)

4. Bamirësia ndaj tij, duke u mbrojtur nga dëmi i tij. “Ti të keqen ktheje me më të mirën”
(Kur’an 23:96).

Je i pikëlluar thuaje këtë lutje

0

Transmeton Ibën Abbasi – radijAllahu ‘anhuma – se i Dërguari i Allahut – sal-lAllahu ‘alejhi ue sel-lem – kur ishte i pikëlluar thoshte:

لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ رَبُّ السَّمَوَاتِ، وَرَبُّ الأَرْضِ، وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ

La ilahe il-lAllahu el-‘Adhimul-Halim, la ilahe il-lAllahu Rabbul-‘Arshil-‘Adhim, la ilahe il-lAllahu Rabbus-semauati ue Rabbul-erd ue Rabbul-‘Arshil-Kerim

Nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Allahut të Lartmadhërishmit, Bujarit! Nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Allahut, Zotit të Arshit të madh! Nuk ka të adhuruar tjetër me të drejtë përveç Allahut, Zotit të qiejve dhe të tokës, Zotit të Arshit madhështor!” [Sahihul Bukhari, 2346]

Ngushëllohu me të përvuajturit

0

Një poet thotë: Lexo historinë se në të gjen këshillë. Ka humbur një popull që s’di të kaluarën e tij. “Të gjitha këto që t’i rrëfyem ty nga lajmet e pejgamberëve, janë që ta forcojnë zemrën, e në to ka ardhur e vërteta e këshilla, si dhe përkujtime për besimtarët” (Kur’an 11:120). Në tregimet e tyre (të dërguarve e të Jusufit me vëllezër) pati mësime e përvojë për të zotët e mendjes” (Kur’an 12:111) Umeri thotë: Kalojnë ditët e unë s’kam qëllim tjetër pos të kënaqem me atë që më është caktuar.” Pra, njeriu duhet të jetë i kënaqur me atë që i është caktuar qoftë ajo e mirë apo e hidhur për të. Siç kanë thënë disa besimtarë: “Nuk mërzitem të cili mjet udhëtues i kam hipur; në qoftë varfëri po duroj, dhe në qoftë pasuri Të falënderoj.” Ebu Dhuejb el-Hedheliut brenda një viti i vdiqën tetë fëmijë nga një sëmundje epidemike asokohëshe dhe ç’mund të bënte i gjori përveç se t’i dorëzohej caktimit të Allahut [xh.sh.] dhe të pajtohej me të! Në Kur’anin Fisnik thuhet: “Çfarëdo e keqe që ndodh, smund të jetë ndryshe, vetëm sipas caktimit të Allahut” (Kur’an 64:11).

Ibn Abbasi kur humbi të pamurit tha: Nëse Allahu merr nga unë dritën e syve të mi Drita përsëri mbetet në gjuhën dhe dëgjimin tim Zemra ime është shëndoshë dhe mendja imë është e plotë e gjuha ime është e mprehtë si shpata e luftëtarit Pra, Ibn Abbasi kënaqet me dhuntitë e tjera të shumta qe ka dhe nuk mërzitet nga humbja e paktë. Urve ibn Zubejri e theu njërën këmbë në ditën që i vdiq djali dhe për këtë tha: “O Zot, Ty të qofsha falë dhe Të falënderoj pa ndalë, nëse ke marrë nga unë diçka më kë dhënë më shumë, e nëse më sprovove me vdekjen e djalit, kjo sigurisht është në të mirën time. Ti më ke dhënë katër pjesë e më ke marrë vetëm njërën. Më dhe katër djem dhe më ke marrë vetëm njërin, falenderimi Të takon vetëm Ty.”

“Dhe për shkak se ata duruan i shpërbleu me Xhennet dhe me petka mëndafshi”
(Kur’an 76:12). Transmetohet se Imam Shafi’iu kur ngushëllonte të goditurit nga fatkeqësitë, thoshte: Lëri ditët të bëjnë ç’të duan Por pajtohu me caktimin e Tij kur të godet Nëse zbret caktimi i Zotit mbi një popull S’ka kush e ndalon: as toka as qielli. Sa herë jemi frikësuar nga vdekja e përsëri mbetëm të gjallë?! Sa herë kemi menduar se tani na erdhi fundi, por ja, akoma jetojmë dhe na është kthyer gjallërimi?! Sa herë ka ndodhur që na janë mbyllur rrugët e na është këputur litari i shpresës, por përsëri na erdhi rrugëdalja, ngadhënjimi dhe përgëzimi?!
“Thuaj: ‘All-llahu ju shpëton nga ajo dhe nga çdo brengosje’” (Kur’an 6:64).

Sa herë na është errësuar rruga në këtë botë, na është ngushtuar vetja sa që jemi dëshpëruar pa masë, prapësëprapë mirësia e Allahut [xh.sh.] dhe asistenca e Tij na ka përqafuar. “Nëse Allahu të godet me ndonjë të keqe, s’ka kush ta largojë pos Tij, e nëse të dhuron ndonjë të mirë, duhet ditur se Ai është i Gjithëfuqishëm për çdo send” (Kur’an 6:17). Pra, si ka mundësi të frikësohet nga të tjerët ai që di se çdo gjë qëndron në duar të Allahut Fuqiplotë? “E ju mos iu frikësoni atyre, por Mua, nëse jeni besimtarë” (Kur’an 3:175)
Allahut [xh.sh.] i takon fuqia absolute dhe denjësia për çdo gjë. Ai është Ndihmësi i besimtarëve. “Dhe se ushtria jonë do të jetë ngadhënjyesja” (Kur’an 37:173). “Ne patjetër do t’i ndihmojmë të dërguarit tanë në jetën e kësaj bote, edhe ata që besuan, e edhe në Ditën e prezantimit të dëshmive”
(Kur’an 40:51). Ibn Tejmijje thotë: Fjala: Nuk ka fuqi tjetër përveç Allahut’ bart shumë gjëra të rënda, me të cilat kapërcehen shumë gardhe
e arrihen shumë nderime.” Pra, ti o rob i Allahut, përkujtoje këtë frazë, sepse është një thesar i Xhennetit dhe një shtyllë e fortë e rehatimit shpirtëror.

Mos u dëshpro, gjithçka do të marrë fund

0

Vdekja do t i vijë çdokujt: Shtypësit dhe të shtypurit, të fortit dhe të dobtit, të pasurit dhe të varfrit. Ti nuk je përjashtim në këtë dukuri natyrore, para teje kanë vdekur njerëzit e edhe pas teje do të vdesin.

Ibn Batuta tregon se diku në veri ishin varrosur një mijë mbretër, e mbi varret e tyre shkruhej: “Mbretërit, pyete dheun për ta dhe për kryetarët e tyre; të gjithë janë shndërruar në eshtra.” Pra, habia qëndron në harresën e njeriut për këtë dukuri, që është e pashmangshme rreth tij nga mëngjezi deri në mbrëmje, në harresën e tij se ai nuk është i përhershëm në këtë botë dhe se nuk mund të shpëtojë nga përballja me vdekjen. Allahu [xh.sh.] thotë: “O njerëz, ruajuni nga Zoti juaj, sepse dridhja pranë katastrofës së Kijametit është Ilahtari e madhe” (Kur’an 22:1).

“Njerëzve iu është afruar koha e llogarisë së tyre, e ata të hutuar në pakujdesi nuk përgatiten fare për të” (Kur’an 21:1).

Allahu [xh.sh.] tregon për popujt mizorë që me mizorinë e tyre u shkatërruan: “Sa shumë brezni kemi shkatërruar para tyre. A po vëren ndonjë prej tyre, ose a po dëgjon pëshpëritjen e tyre?” (Kuran 19:98).