Home Edukim Kush janë iniciatorët e “pajtimit” arab me Izraelin? Detajet i boton New...

Kush janë iniciatorët e “pajtimit” arab me Izraelin? Detajet i boton New York Times

23 views
0
SHARE

Intelektualët arabë bëjnë thirrje për t’i dhënë fund bojkotimit dhe bashkëpunimit të hapur me Izraelin

Një artikull i quajtur “Mendimtarët arabë, thirrje për heqjen e bojkotit dhe bashkëpunimi me Izraelin”, botuar në Neë York Times nga David M. Halbfinger, thuhet se për një grup mendimtarësh, gazetarë, artistë, politikanë, etj., janë bashkuar bashku në thirrjen për bashkëpunim të hapur me Izraelin dhe duke refuzuar bojkotin.

Halbfinger deklaron se ky grup formoi një shoqatë të quajtur Këshilli Arab për Integrimin Rajonal.

Kohët e fundit, ky këshill mbajti mbledhjen e tij të parë në Londër. Takimi ishte sekret për “sigurinë e pjesëmarrësve”, por korrespondentit të New York Times u lejua të marrë pjesë. Në takim, anëtarët e këshillit argumentuan se arabët ishin “viktima më e madhe e bojkotit të Izraelit”.

Thuhet se ideja ka mbështetjen e mendimtarëve, gazetarëve, artistëve, politikanëve, etj., nga Maroku deri në Gjirin Arabik, por mbajtësit e tij kanë frikë nga hakmarrja e kundërshtarëve të idesë, dhe disa janë refuzuar për promovimin e kësaj ideje, e cila nuk është e njohur për arabët.

Mustafa ed-Dusuki, kryeredaktor i një gazete saudite, si dhe  një analist amerikan me origjinë një çifuto-irakiane, Joseph Beard, janë avokatët e idesë.

Dusuki i tha NYT se vitet e fundit ai ka shëtitur në vendet arabe dhe ka takuar shumë “që mbështesin idenë e normalizimit të marrëdhënieve me Izraelin”, dhe thjesht po presin që një person si ai t’i marrë ato gjatë përsipër.

Ndërsa Joseph Beard i tha NYT se Këshilli Arab për Integrimin Rajonal është një reflektim i kalibrimit gjeopolitik të Gjirit dhe vendeve të tjera arabe dhe Izraelit kundër Iranit si dhe marionetave iraniane në rajon, sepse këto vende arabe mendojnë se Izraeli është më pak armik se Irani.

Pjesëmarrësit në mbledhjen e parë të këshillit sugjeruan ngritjen e kolegjeve të trajnimit të mësuesve dhe krijimin e qendrave kërkimore në universitete si Casablanca, Aman, Menama, Haifa, me qëllim të popullarizimit të idesë së normalizimit të marrëdhënieve me Izraelin. Një nga pjesëmarrësit në tubim ishte Jasim Mahmoud, një ekspert irakian i sigurisë me qendër në Gjermani, i cili foli se si inteligjenca arabe, e çuditshme siç mund të tingëllojë, “përhap radikalizmin dhe racizmin kundër Izraelit përmes mediave, shkollave dhe xhamive”. Ai bëri thirrje për “pikëpamjet e rishikuara”, dhe shtoi se kjo ishte “çështje e sigurisë kombëtare për vendet arabe”.

Sipas takimit të NYT, ky këshill në Londër mori mbështetje dhe nga faktorë amerikanë, ndërsa organizatorët dhe anëtarët e këshillit theksuan që ata gjithashtu mbledhin donacione në vendet arabe, duke theksuar se nuk janë të financuara nga asnjë qeveri dhe se Izraeli nuk është pas tyre.

http://mesazhi.com/kush-jane-iniciatoret-e-pajtimit-arab-me-izraelin-detajet-i-boton-new-york-times/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here