Home Këshilla KANA (Hinnan – Alkanna tinctoria)

KANA (Hinnan – Alkanna tinctoria)

0 views
0
SHARE

KANA (Hinnan – Alkanna tinctoria)
Kana është e ftohtë dhe e thatë, edhe pse disa thonë se në vete përmban edhe ngrohtësi. Përdoret për shërimin e mëshikëzave në gojë dhe të ënjturit. Lëngu i kanës shëron djegiet. Po ashtu përdoret për ngjyrosjen e flokëve. Është e mire për shërimin e infektimeve të thonjve. Nëse ndokush e ka fruthin e madh (variollën) dhe e lyen trupin me kanë në fillim të sëmundjes, fruthi nuk do t`ia dëmtojë sytë. Ummu Seleme ka thënë: “Pejgamberi, sal-lallahu alejhi ve selem, në çdo plagë vinte kanë.” Tirmidhiu dhe Bejhakiu
Në veprën `Historia` të Buhariut qëndron se një njeri i është ankuar Pejgamberit, sal-lallahu alejhi ve selem, për kokëdhembje, e ai i është përgjigjur se për këtë është më e mirë të lahet me ujë të ngrohtë, derisa njeriut që ankohej për dhembje në këmbë: “Lyeji me kanë”. Ebu Davudi poashtu e ka regjistruar këtë hadith si dhe hadithi ku thuhet: “Për Allahun, subhanehu ve teala, nuk ka bimë më të dashur se kana.”
Vërtet është ilaç për prerjet, çdo gjë që anulon lagështinë e tepërt dhe stimulon rigjenerimin e indeve të lëkurës, e pikërisht këto janë cilësitë e kanës, e cila largon tepricën e lëngut që e ndalon ripërtrirjen e indeve të lëkurës.
Nëse e vendojmë lulen e kanës në rroba të leshta, ajo do t`i dhurojë erë të mirë dhe molëzat nuk do ta sulmojnë. Disa thonë se nëse gjethet e kanës i thartojmë në ujë, e pastaj i kullojmë dhe këtë ujë e pijmë njëzet ditë, kjo ka për të na ndihmuar nga lepra (gërbula), por në fazat e hershme të sëmundjes. Nëse pas ngrënies së mishit të qegjit dhe pirjes së kësaj pije pacienti nuk shërohet, atëherë për të nuk ka kurrfarë shprese.

SHARE
Previous articleKe ankthe dhe pagjumesi ? Kur shkon per te fjetur thuaj?
Next articleZotëriu i ushqimit juaj është kripa
“Sikur ndokush prej jush të kishte një lumë përpara shtëpisë së tij dhe të lahej në të pesë herë në ditë, a do të ngelte ndonjë papastërti në trupin e tij?” Thanë: Jo, asnjë papastërti nuk do të mbetej. Tha i Dërguari i Allahut: “Kështu janë edhe pesë namazet me të cilat Allahu fshin gjynahet.” (Buhariu dhe Muslimi)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here